
Zielona szakszuka
Porcje
2
porcjeKalorie
236
kcalCzas przygotowania
30
minutesSkładniki
40 g cukinia
1 g czosnek, w proszku
2 jaja kurze całe
10 ml olej rzepakowy
30 g papryka zielona
1 g pieprz czarny
30 g por
1 g sól morska
70 g szpinak
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzać olej. Pora pokroić w plasterki, paprykę i cukinię w drobną kostkę. Smażyć na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut).
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym i wymieszać.
- Dołożyć na patelnię szpinak, dusić wszystko razem. Zrobić w zielonej masie zagłębienia i wbić w nie jaja.
- Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i dusić, aż jaja się zetną