
PLACUSZKI JABŁKOWE
Servings
4
servingsCalories
275
kcalTotal time
30
minutesSkładniki
4 jaja
400 g jabłek
70 g mąki pszennej
70 g mąki razowej
10 g miodu
10 ml oleju kokosowego
10 g otrębów pszennych
2 g proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Jajka ubić mikserem, dodać mąkę pszenną, razową oraz otręby, dokładnie wymieszać, na końcu dodać 300 ml wody i ponownie wymieszać.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, następnie dodać je do masy razem z cynamonem, miodem i proszkiem do pieczenia i połączyć z masą.
- Placki smażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni do zarumienienia.
Wartości odżywcze (4 porcje):
Wartość energetyczna1100 kcal
Białko ogółem: 41.92 g
Tłuszcz: 33.32 g
Węglowodany ogółem: 162.72 g
Błonnik pokarmowy: 16.24 g