Jabłka pod jaglaną kruszonką

Jabłka pod jaglaną kruszonką

Jabłka pod jaglaną kruszonką

Servings

4

servings
Calories

305

kcal
Total time

30

minutes

Składniki

  • 30 g orzechów włoskich

  • 2 ml aromatu waniliowego, do ciast

  • 35 g cukru brązowego

  • 1100 g jabłek

  • 50 g mąki pszennej

  • 30 g płatków jaglanych

  • 8 g cynamonu

  • 60 ml syropu klonowego

  • 50 g masła ekstra

Przygotowanie

  • Do miski wsypać mąkę, cukier trzcinowy, płatki jaglane, dwie szczypty cynamonu oraz kilka kropli aromatu waniliowego.
  • Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać do reszty składników i zagnieść kruszonkę rękoma.
  • Orzechy drobno posiekać, dodać do kruszonki wraz z 1 łyżeczką mąki i ponownie zagnieść.
  • Gotową kruszonkę odstawić.
  • Jabłka umyć i obrać. Pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze cząstki.
  • Na dużej patelni rozpuścić masło. Wlać syrop klonowy i dodać jabłka. Prażyć kilka minut, nie dopuszczając, żeby jabłka puściły sok. Posypać cynamonem.
  • Foremki posmarować masłem. W każdej ułożyć jabłka i obficie posypać kruszonką.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20-25 minut.
Call Now Button Przewiń do góry