
Jabłka pod jaglaną kruszonką
Servings
4
servingsCalories
305
kcalTotal time
30
minutesSkładniki
30 g orzechów włoskich
2 ml aromatu waniliowego, do ciast
35 g cukru brązowego
1100 g jabłek
50 g mąki pszennej
30 g płatków jaglanych
8 g cynamonu
60 ml syropu klonowego
50 g masła ekstra
Przygotowanie
- Do miski wsypać mąkę, cukier trzcinowy, płatki jaglane, dwie szczypty cynamonu oraz kilka kropli aromatu waniliowego.
- Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać do reszty składników i zagnieść kruszonkę rękoma.
- Orzechy drobno posiekać, dodać do kruszonki wraz z 1 łyżeczką mąki i ponownie zagnieść.
- Gotową kruszonkę odstawić.
- Jabłka umyć i obrać. Pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze cząstki.
- Na dużej patelni rozpuścić masło. Wlać syrop klonowy i dodać jabłka. Prażyć kilka minut, nie dopuszczając, żeby jabłka puściły sok. Posypać cynamonem.
- Foremki posmarować masłem. W każdej ułożyć jabłka i obficie posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20-25 minut.