
Cukinia faszerowana
Porcje
2
porcjeKalorie
382
kcalCzas przygotowania
40
minutesSkładniki
56 g jaja kurze całe
40 g bazylia świeża
105 g cebula
500 g cukinia
10 g czosnek
45 g marchew
20 ml oliwa z oliwek
60 g papryka czerwona
140 g pieczarka uprawna świeża
18 g pietruszka, liście
340 g pomidor
2 g papryka, w proszku
1 g pieprz czarny
100 g ser typu “feta”
6 g sól biała
Przygotowanie
- Cukinię pokroić na pół i wybrać z niej miąższ łyżką, cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z pokrojonym czosnkiem.
- Pieczarki obrać oraz pokroić w plasterki.
- Marchewkę zetrzeć, dodać z pieczarkami do smażenia.
- Paprykę oraz pomidory pokroić w kostkę i dorzucić na patelnie razem z miąższem z cukinii, bazylią, serem feta, pietruszką, jajkiem. Cukinię skropić oliwą z oliwek, przyprawić.
- Na koniec nadziewać cukinię farszem i wstawić na blasze do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 min