
Chrupiące gofry z cukinią
Servings
1
servingsCalories
278
kcalTotal time
30
minutesSkładniki
51 g – Jaja kurze całe
50 g – Cukinia
40 g – Mąka gryczana
5 ml – Oliwa z oliwek
1 g – Czosnek, w proszku
2 g – Pieprz czarny
1 g – Sól biała
Przygotowanie
- Bardzo dobrze umyć cukinię. Nie obierać jej (skórka zapewnia mocniejszy efekt kolorystyczny). Za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw kroić długie, płaskie plastry cukinii, a następnie pociąć wzdłuż (tak, aby powstały paski makaronu). Przełożyć cukinię na papierowy ręcznik i delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, przyprawy i cukinię. Wszystko wymieszać. Gofrownicę nastawiać na największą moc i nagrzać ją, wcześniej posmarować oliwą. Nakładać masę. Piec w gofrownicy około 5 minut, do momentu aż gofry się zarumienią i będą sztywne. W przypadku braku gofrownicy upiec na patelni placki.
