28 września – Światowy dzień jabłka

Dziś Światowy Dzień Jabłka – najbardziej polskiego owocu

W Polsce Międzynarodowy Dzień Jabłka powinien być szczególnie obchodzony, ponieważ nasz kraj jest jednym z największych producentów tych owoców w Europie.

Jabłko jest istotnym owocem dla Polaków, ponieważ przypomina nam, jak wartościowy i niezwykle wszechstronny jest dla nas ten rodzimy owoc.  Jabłka nie tylko wyśmienicie smakują, ale także zbawiennie działają na zdrowie.

  • przeciwdziałają chorobom nowotworowym – zwłaszcza wątroby, piersi, jelita grubego.
  • obniżają też ryzyko cukrzycy i korzystnie wpływają na mózg – poprawiają pamięć, chronią przed wystąpieniem choroby Alzheimera.
  • zapobiegają miażdżycy i zaparciom.

Są bogate w:

  • Witaminę C,
  • Witaminy z grupy B;
  • Witaminę A,  
  • β-Karoten
  • błonnik kwercetynę
  • pektyny

Warto więc sięgać po nie codziennie.

Nawet te najbardziej kwaśne odkwaszają organizm, bo jabłka zawierają zasadowe sole mineralne, a ponadto sporo błonnika, który oczyszcza jelita z niestrawionych resztek i toksyn, reguluje florę bakteryjną, działa przeciw zaparciom i ogranicza wchłanianie cholesterolu

Dobroczynne właściwości jabłek wykorzystywane są od lat w medycynie ludowej. Wiejskie znachorki stosowały jabłka przy bólach stawów. Gotowane jabłka to remedium na niestrawność i wrzody. Natomiast ugotowana ze skórki jabłka herbata działa dezynfekująco i łagodzi stany zapalne jamy ustnej oraz gardła.

Do tego jabłko to niskokaloryczny owoc. 100 g to tylko około 50 kcal!

Przepisy na jabłka w roli głównej znajdziecie w zakładce PRZEPISY

Call Now Button Przewiń do góry