Dziś Światowy Dzień Jabłka – najbardziej polskiego owocu
W Polsce Międzynarodowy Dzień Jabłka powinien być szczególnie obchodzony, ponieważ nasz kraj jest jednym z największych producentów tych owoców w Europie.
Jabłko jest istotnym owocem dla Polaków, ponieważ przypomina nam, jak wartościowy i niezwykle wszechstronny jest dla nas ten rodzimy owoc. Jabłka nie tylko wyśmienicie smakują, ale także zbawiennie działają na zdrowie.
- przeciwdziałają chorobom nowotworowym – zwłaszcza wątroby, piersi, jelita grubego.
- obniżają też ryzyko cukrzycy i korzystnie wpływają na mózg – poprawiają pamięć, chronią przed wystąpieniem choroby Alzheimera.
- zapobiegają miażdżycy i zaparciom.
Są bogate w:
- Witaminę C,
- Witaminy z grupy B;
- Witaminę A,
- β-Karoten
- błonnik kwercetynę
- pektyny
Warto więc sięgać po nie codziennie.
Nawet te najbardziej kwaśne odkwaszają organizm, bo jabłka zawierają zasadowe sole mineralne, a ponadto sporo błonnika, który oczyszcza jelita z niestrawionych resztek i toksyn, reguluje florę bakteryjną, działa przeciw zaparciom i ogranicza wchłanianie cholesterolu
Dobroczynne właściwości jabłek wykorzystywane są od lat w medycynie ludowej. Wiejskie znachorki stosowały jabłka przy bólach stawów. Gotowane jabłka to remedium na niestrawność i wrzody. Natomiast ugotowana ze skórki jabłka herbata działa dezynfekująco i łagodzi stany zapalne jamy ustnej oraz gardła.
Do tego jabłko to niskokaloryczny owoc. 100 g to tylko około 50 kcal!
Przepisy na jabłka w roli głównej znajdziecie w zakładce PRZEPISY