W sobotę, 25 września w Poznaniu odbyła się długo wyczekiwana Konferencja Food Forum. Podczas konferencji warsztatowej zostały zagłębione praktyczne warsztaty i wykłady dla specjalistów dietetyki. Dzięki udziałowi w konferencji warsztatowej zdobyłam praktyczną wiedzę i poznałam najświeższe doniesienia ze świata nauki.
PROGRAM KONFERENCJI
- Warsztat – Prof. Tomasz Banasiewicz – ŻYWIENIE WSPOMAGAJĄCE ODPORNOŚĆ U PACJENTÓW Z NIESWOISTYMI CHOROBAMI ZAPALNYMI JELIT
- Warsztat – dr n. med. Magdalena Cubała – Kucharska – TRANSLOKACJE BAKTERYJNE – CZY SIBO STOI NA PRZESZKODZIE W REMISJI HASHIMOTO?
- Wykład – dr n. o zdr . Hanna Stolińska – STRATEGIE BUDOWANIA ODPORNOŚCI POPRZEZ DIETOTERAPIĘ
- Wykład – dr n. med. Mirosława Gałęcka – HISTAMINA – MEDIATOR O WIELU OBLICZACH. ROLA HISTAMINY W PROCESACH ZAPALNYCH, MODULACJI ODPOWIEDZI ALERGICZNEJ, TRAWIENIU POKARMÓW I JEJ WPŁYW NA UKŁAD NERWOWY.
- Warsztat – mgr Paulina Ihnatowicz – DIETA I SUPLEMENTACJA DLA KOBIECEJ PŁODNOŚCI
- Warsztat – dr n. med. Angelika Kargulewicz – DIETOTERAPIA I PROBIOTYKOTERAPIA W INSULINOOPORNOŚCI
- Wykład – dr Grzegorz Nowicki i mgr Julia Herman – Iżycka – NOWOCZESNE TECHNOLOGIE W BADANIACH MIKROBIOTY JELITOWEJ
- Wykład – mgr Katarzyna Kałaska – ŚWIADOME WYBORY ŻYWIENIOWE NA PRZYSZŁOŚĆ (N)A ZDROWIE PLANETY
- Wykład – dr Paweł Rajewski, prof. WSNoZ – MIKROBIOM JELITOWY A OTYŁOŚĆ – ROLA PROBIOTYKÓW I PREBIOTYKÓW W PROFILAKTYCE I LECZENIU OTYŁOŚCI
- Wykład – dr Sławomira Drzymała – Czyż – ROZPOCZĘCIE DIETOTERAPII CELIAKII KROK PO KROKU