Chrupiące gofry z cukinią

Chrupiące gofry z cukinią

Chrupiące gofry z cukinią

Servings

1

servings
Calories

278

kcal
Total time

30

minutes

Składniki

  • 51 g – Jaja kurze całe

  • 50 g – Cukinia

  • 40 g – Mąka gryczana

  • 5 ml – Oliwa z oliwek

  • 1 g – Czosnek, w proszku

  • 2 g – Pieprz czarny

  • 1 g – Sól biała

Przygotowanie

  • Bardzo dobrze umyć cukinię. Nie obierać jej (skórka zapewnia mocniejszy efekt kolorystyczny). Za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw kroić długie, płaskie plastry cukinii, a następnie pociąć wzdłuż (tak, aby powstały paski makaronu). Przełożyć cukinię na papierowy ręcznik i delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, przyprawy i cukinię. Wszystko wymieszać. Gofrownicę nastawiać na największą moc i nagrzać ją, wcześniej posmarować oliwą. Nakładać masę. Piec w gofrownicy około 5 minut, do momentu aż gofry się zarumienią i będą sztywne. W przypadku braku gofrownicy upiec na patelni placki.
Call Now Button Przewiń do góry